S&P znížila rating Srbska na BB-, čiastočne pre spor za centrálnu banku

07.08.2012 Celý región

Belehrad 7. augusta (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes znížila rating Srbska o jeden stupeň na BB- a zároveň mu stanovila negatívny výhľad. To znamená, že krajine hrozí ďalšie zníženie ratingu.

Pod krok S&P sa podľa agentúry čiastočne podpísalo rozhodnutie novej vlády zvýšiť kontrolu štátu nad centrálnou bankou bez ohľadu na varovania Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Agentúra okrem toho poukázala aj na zhoršovanie rozpočtového deficitu a vládneho dlhu.

Rozpočtový deficit presahuje 7 % hrubého domáceho produktu (HDP), ešte väčší problém však predstavuje štátny dlh. Ten dosahuje asi 55 % HDP, čo je podstatne viac než úroveň, ktorú odporúčal MMF pre podobné reformujúce sa ekonomiky. V reakcii na rozhodnutie S&P kurz srbského dinára klesol oproti euru na historické minimum 119,46 dinára.

Dnes zároveň z vedenia Národnej banky Srbska odišli ďalší traja viceguvernéri potom, ako minulý týždeň zložil funkciu guvernér Dejan Šoskič a v pondelok (6. 8.) viceguvernér Bojan Markovič. Ako oznámili, robia tak na protest proti oslabeniu nezávislosti centrálnej banky. Parlament totiž cez víkend schválil kontroverzný zákon, ktorý mu zabezpečuje nad bankou priamu kontrolu. Následne v pondelok zvolil členku koaličnej Srbskej pokrokovej strany Jorgovanku Tabakovičovú za novú guvernérku banky.

Nová vláda na čele so socialistami chce docieliť, aby centrálna banka uvoľnila menovú politiku a podporila tak hospodársky rast. Sľubujú si od toho zníženie nezamestnanosti v krajine, ktorá dosahuje 25 %. Podľa EÚ je však takýto zákon o centrálnej banke v rozpore s pravidlami platnými v únii, do ktorej chce Srbsko vstúpiť.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
 

Vyberte región